Vigyázz az állatos selfiekkel!


Tönkrement a majomszelfiztető fotós, és lehet, hogy ezentúl kutyasétáltatásból kell megélnie. De miért? Mutatjuk!



David Slater szabadúszó brit természetfotós még 2011-ben utazott el az indonéziai szigetre, Celebeszre (Szulavézi), ahol az a pompás ötlete támadt, hogy odaadja a fényképezőgépét egy hatéves makákónak, Narutónak, aki csodálatos szelfiket készített magáról.

A majomszelfik megjelentek itt-ott, így a Wikipedián is, és Slater
keresett néhány ezer fontot a képekből,
de a hírhedten agresszív állatvédő szervezet, a PETA két éve beperelte a fotóst, azon az alapon, hogy a képek szerzői jogai nem őt, hanem a fotókat elkészítő majmot illetik.


Bár tavaly egy bíróság elutasította a PETA keresetét, és kimondta: az állatoknak nincsenek szerzői jogai, az állatvédők nem hagyták annyiban a dolgot, és fellebbeztek. Slater, aki mostanra teljesen tönkrement a véget nem érő pereskedésben, a szerdán San Franciscóban tartott fellebbviteli bírósági tárgyalást angliai otthonából, videostreamen volt kénytelen követni, mert nem volt pénze odarepülni, és már az ügyvédjét sem tudja fizetni.

„Ha mindenki csak egy fontot adott volna, aki használta a képet, valószínűleg 40 millió font lenne a zsebemben – panaszkodott Slater a Guardiannek. – A fotókból származó bevételekből mostanra kényelmesen kellene élnem, de nem így van."
A megkeseredett fotós, akinek már annyi pénze sincs, hogy a személyi jövedelemadóját befizesse, most azt fontolgatja, hogy teniszedzőnek áll, esetleg kutyasétáltatásból próbál megélni.

Forrás: 444.hu

Megjegyzések

Az elmúlt hónap legjobbjai:

Fotós poénok csoport - Házirend